Zo helpt sporten om je weerstand te verhogen

Je hoort het vaak genoeg: sporten is gezond voor je. Wie voldoende beweegt, voelt zich beter en wordt minder vaak ziek. Maar wat gebeurt er dan eigenlijk in je lijf? En hoeveel beweging heb je nodig om je weerstand te verhogen?

Eerst maar eens wat uitleg: als het over je weerstand gaat, wordt daarmee de werking van je immuunsysteem bedoeld. Dat is het verdedigingssysteem van je lichaam tegen aanvallers van buitenaf, zoals virussen, bacteriën, schimmels en parasieten. Witte bloedcellen zijn de ‘soldaten’ die je lichaam verdedigen: ze reizen door je lichaam om alle onbekende stoffen te vernietigen zodat jij niet ziek wordt.

Stress, alcoholgebruik en roken zijn slecht voor je witte bloedcellen, maar als je voldoende beweegt worden ze juist actiever, waardoor ze ziekteverwekkers sneller kunnen opruimen.

Verhoog je weerstand

Maar wat is dan ‘voldoende’ beweging om je weerstand te verhogen? Als je gezond en fit wilt blijven heb je wekelijks 2,5 uur matig tot zwaar intensieve inspanning nodig, zegt de Gezondheidsraad. Dat is bijvoorbeeld een stevige wandeling of de fietstocht naar je werk, maar ook hardlopen, spinning of steps. Daarnaast moet je minimaal twee keer per week sporten doen die je spieren en botten sterker maken, zoals fitness of yoga.

Veel mensen komen alleen niet aan die beweegnorm. En dat is best erg, want door gebrek aan beweging kun je last krijgen van ernstig overgewicht, hart- en vaatziekten en ouderdomsdiabetes. Wereldwijd sterven er jaarlijks 5,3 miljoen mensen doordat ze te weinig beweging kregen en daarmee is het doodsoorzaak nummer 4.

Sporten houdt je brein gezond

En wist je dat beweging zelfs je brein gezond houdt? Sporten zorgt voor een betere doorbloeding van de hersenen, waardoor ze beter in staat zijn om informatie en signalen te verwerken. Je maakt daarnaast ook meer neurotrofines aan, een soort voedingsstoffen voor je hersenen.

Die twee dingen samen zorgen ervoor dat je geheugen beter functioneert, dat je je beter kunt concentreren en dat het makkelijker is om nieuwe dingen te leren. Uit onderzoek blijkt ook dat dementie minder vaak voorkomt bij mensen die hun hele leven lichamelijk actief zijn geweest.

Kortom: sporten werkt, en dat is een goede reden om  regelmatig in beweging te komen.

Benieuwd wat HealthTime voor u kan betekenen?
Neem vrijblijvend contact met ons op en laat u verrassen!

Bron: Bedrijfsfitness Nederland; artikel “zo helpt sporten om je weerstand te verhogen” gepubliceerd op 04 maart 2021

Bekijk hier het artikel…